Regija

Mošćenička Draga

Zaleđe i okolica Mošćeničke Draga vrvi životom već u prapovijesno doba kada ove prostore naseljavaju Liburni, poznati pomorci svoga vremena, po kojima se čitavo područje i danas naziva Liburnija. Mošćenička Draga razvija se kao ribarska lučica grada Mošćenica, a prvi puta se spominje 1436. godine kao naselje na portu poli Svete Marine. Intenzivnije se naseljava krajem 19. stoljeća kada se stanovnici okolnih naselja na obroncima Učke sele bliže obali zbog ribarstva, a u isto doba započinje i turizam. Stari grad strmo se spušta sve do mora i male lučice sa ribarskim brodovima, malim barkama i ponekim vezom za brodice turista.

Mošćenička Draga pripada Opatijskoj rivijeri i regiji Kvarner. Počeci turizma na Opatijskoj rivijeri vezuju se za 1873. godinu kada Rijeka biva željeznicom povezana sa Bečom i Budimpeštom. Prvi hotel na jadranskoj obali, hotel Kvarner, izgrađen je 1884. godine u Opatiji. Gosti iz Opatije kočijama odlaze na izlete u romantično mjestašce Mošćenička Draga čime započinje Draška turistička priča.

Većina od oko 900 današnjih stanovnika Mošćeničke Draga i danas se bavi ribarstvom i turizmom, a te dvije djelatnosti nosioci ovdašnjeg gospodarstva.

Čisto more, prelijepa priroda i najljepše plaže, uz vrhunske gastronomske doživljaje privlače posjetitelje iz čitavog svijeta. Vrhunski riblji restorani i autohtone istarske konobe u okolici svojim okusima zadovoljiti će i najzahtjevnije. U mjestu se nalaze raznovrsni sportski i zabavni sadržaji, organizirani izleti brodovima, najam barki i rekvizita za plažu. U slučaju potrebe tu je i liječnik, ljekarna, mjenjačnica, banka, autobusno stajalište i ostali sadržaji. Sadržaji poput veće trgovine i benzinske postaje dostupni su u 7 kilometara udaljenom Lovranu, ili 12 kilometara udaljenoj Opatiji. Bez obzira da li ste odlučili ljenčariti na plaži, ili ste više raspoloženi za ronjenje, bicikliranje, planinarenje, jahanje, trčanje, jedrenje, istraživanje okolice ili zabavu na nekoj od ribarskih fešti u ljetnim mjesecima, na odmoru ste i svaki je izbor pravi!

Više informacija o mjestu, aktivnostima, kao i raspored manifestacija možete potražiti na mrežnim stranicama Turističke zajednice općine Mošćenička Draga.

Plaže

Najveća vrijednost Kvarnera, Opatijske rivijere i Mošćeničke Drage su plaže, očuvan okoliš i čisto more. Draška plaža Sipar po mnogima je najljepša plaža Opatijske rivijere, Kvarnera, a možda i cijeloga Jadrana. Nalazi se u samom središtu mjesta, na nekoliko koraka od trgovina i ugostiteljskih objekata. Dvjestotinjak metara dalje, nalazi se plaža Sveti Ivan. Plaže su međusobno povezane obalnom šetnicom (Lungomare). Šetnja uz šum mora i miris vegetacije jednako opuštajuće djeluje u svako doba dana i u svim dijelovima godine. Nudisti će svoj mirni kutat pronaći odmah nakon plaže Sveti Ivana, na FKK plaži Senjavac. Otud vode stepenice do starog grada Mošćenice. Ukoliko želite više mira, preporučujemo vam plaže Uboka i Jelenšćica između Mošćeničke Drage i Brseča do kojih se stiže morskim putem, ili pješice stazama što vode s glavne prometnice. Barkom možete Pod Brseč, do plaže Klančac ili do Rive, nešto dalje do plaže Stupova; a u smjeru Lovrana nalazi se Medveja. Uz nabrojane, postoji čitav niz malih uvalica u kojima možete potražiti hlad i samoću prilikom istraživanja obale.

Okolica

Mošćenička Draga idealno je polazište za istraživanje okolice. Svakako posjetite stare gradiće Mošćenice i Brseč. Mošćenička Draga velikim dijelom zadire u Park prirode Učka što je čini idealnim odredištem za sve željne šetnje, pješačenja, planinarenja i bicikliranja po toj zelenoj oazi, upoznajući okolna sela.

Boravak u Mošćeničkoj Dragi nezamisliv je bez večernjeg odlaska u Opatiju koja mami svojom prekrasnom arhitekturom, vilama, raskošnim parkovima i bogatom ugostiteljskom ponudom. Dojam je potpun ako se do Opatije uputite pješice iz Lovrana, 12 kilometara dugom obalnom šetnicom (Lungomare) čije je uređenje započelo 1885. godine, završeno 1889. godine kada je Opatija proglašena klimatskim liječilištem. Šetajući prolazite kroz mjestašca Iku, Ičiće, te stižete do Opatije i dalje do prekrasnog gradića Voloskog. Čitavim putem uživate u pogledu na kvarnerske otoke i arhitekturu otmjenih palača, hotela i parkova. Za predah i razmišljanje o novome danu idealna je neka od kavana. A novi dan možete iskoristiti za jednodnevni izlet brodom, ili pak posjet nekoj od susjednih destinacija. Na samo sat-dva vožnje od Mošćeničke Drage nude se kvarnerski otoci (Cres, Lošinj, Krk, Rab), čitava Istra i Gorski kotar što povezuje mediteransku i kontinentalnu Hrvatsku. U blizini su i nacionalni parkovi Brijuni u Istri, Plitvička jezera u Lici, Risnjak u Gorskom kotaru. Do Zagreba, glavnom grada Hrvatske, treba Vam tek 2 sata automobilom; a postoji i mogućnost jednodnevnog odlaska u Zagreb autobusom. U zimskim danima, ili ljeti za lošega vremena, svakako posjetite jedan od brojih wellness centara.

Grad Rijeka nalazi se na samo 30-tak minuta vožnje pa svakako preporučamo posjet Rijeci koja nudi razne kulturne i zabavne sadržaje, trgovačke centre i sve popratne sadržaje. Sastavni dio Rijeke je i Trsat poznat kao najstarije Marijansko svetište u Hrvatskoj. Nedaleko Rijeke nalazi se i motodrom Grobnik, nezaobilazno mjesto ljubitelja adrenalinskih sportova.

Detaljnije informacije o okolici, kao i programe raznih događanja potražite na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Opatijske rivijere i Turističke zajednice općine Mošćenička Draga.